Få hjælp til valg af bredbånd

Vores internetforbindelse er for de fleste af os, en nødvendig del af vores hverdag. En lang række ting i dagligdagen, foregår over computeren eller mobilen, hvor det forudsætter at man har en adgang til internet. For langt de fleste virksomheder, er det nødvendigt med en pålidelig internetforbindelse. Nogle firmaer arbejder tilmed udelukkende på nettet. Men det er langt fra bare på arbejdspladsen, at vi benytter os af internetforbindelsen. Mange menneskers fritid går bl.a. på at surfe på internettet, se film over nettet, spille computerspil online, og streame musik fra tjenester som Spotify. Her er internettet en nødvendighed. Både for de praktiske opgaver, samt for det der har mere med fritiden at gøre,  er det vigtigt at man har en pålidelig og god bredbåndsforbindelse.

Ens bredbåndsforbindelse er hvad der giver adgang til ubegrænset internet i hjemmet. Der er dog markante forskelle på de forskellige bredbåndsløsninger, du som forbruger har at vælge imellem. Priserne for de forskellige bredbåndspakker, er typisk bestemt på baggrund af hastigheden du får. Hvis du vælger en pakke med en høj download og upload hastighed, så følger prisen typisk også med op. 

Det er derfor en god ide at vurdere, hvilke behov og forventninger du har til din internetforbindelse. Flere i husstanden, som alle flittigt bruger internettet, har typisk brug for en hastighed der er en smule højere, end en enligt boende med et moderat internetforbrug. Det kan dog godt være at man bor alene eller med en partner, og stadig ønsker en høj hastighed. Visse aktiviteter på internettet, såsom streaming af HD-videoer, samt online gaming, kører selvfølgelig bedst med en god hastighed. I visse tilfælde giver det også god mening at vælge bredbåndsløsninger hvor hastigheden er en smule lavere, hvis man ønsker en billigere pris. Hvis du kun bruger internetforbindelsen til helt basale ting, såsom nogle søgninger på google, eller for at tjekke de sociale medier engang imellem, så giver det mening at spare penge der hvor man kan.

Hvis du er træt af at skulle spare og bare gerne vil have flere penge mellem hænderne, er et lån måske noget for dig. På denne side kan du nemt finde den rigtige løsning.

Få bedre Wi-Fi signal ved at skifte kanal

Oplever du, at din trådløse internetforbindelse er langsom eller falder du af internettet hyppigt? Dette kan skyldes, at dit trådløse netværk ikke er indstillet til den bedst mulige kanal. Der er flere grunde til, at din kanal kan være belastet. Hvis der er flere i området, der bruger den samme kanal, kan det give nedsat hastighed på internettet eller i værste tilfælde vil du opleve, at du helt mister forbindelsen, når du surfer på nettet.

En løsning du kan benytte dig af, hvis din kanal er belastet er at købe en router, der kan køre på to frekvenser. Den tekniske forklaring er, at de fleste routere til privatbrug kører på 2,4 gigahertz frekvensbåndet, men man har mulighed for at købe en router, der også kan gøre på 5 gigahertz. Hvis man køber en sådan router, kan man slippe udenom de forstyrrelser man vil opleve, hvis der er mange, der benytter den samme kanal.

Du kan også blot vælge at bruge en kanal, der ikke er så brugt. Når vi køber en internetforbindelse og får tilsendt en trådløs router, bruger langt de fleste af os routerens standardinstillinger. Dette vil i praksis sige, at vi alle kører på den samme kanal. Hvis du downloader et program som eksempelvis WirelessNetView, får du en oversigt over de trådløse netværk i din nærhed, og herved kan du se, hvilke kanaler personer i din nærhed benytter sig af. Her bør du kigge efter hvilken kanal dine nærmeste naboer benytter sig af, da det er de tætteste naboer, der belaster din internetforbindelse mest. Herefter handler det blot om at skifte kanal, så du fremover bruger en kanal som dine nærmeste naboer ikke benytter sig af.

Foretager du dig disse simple ændringer, vil du opleve, at din internetforbindelse vil blive væsentligt forbedret og hastigheden vil stige, når du surfer på internettet.

Hvor bør jeg placere min trådløse router?

En trådløs router er ikke en genstand mange af os har lyst til får en central placering i vores bolig. En trådløs router er ikke pæn, den er ofte kluntet at se på og ydermere er der mange ledninger forbundet, der danner et stor ledningsrod. Derfor gør mange af os det, at vi forsøger at gemme vores router i et hjørne, bag et møbel eller gemt i en kasse. Men hvis vi ønsker den bedste trådløse forbindelse, bør vi faktisk give vores router en fremtrædende placering i hjemmet.

Gode råd når du skal placere din router

– Det første du bør overveje, når du skal placere din router er, at placeringen skal være central. Hvis du vil øge det trådløse signals styrke i hele hjemmet, bør routeren have en central placering, så du kan nå ud til alle rum i hjemmet.
– På trods af, at mange af os placerer vores router på gulvet, er dette faktisk helt forkert. En router bør placeres så højt som muligt, da dette kan øge rækkevidden på din trådløse forbindelse.
– Vægge og metalgenstande er ikke optimale vilkår for en trådløs router. Routeren skal gerne have plads omkring sig, så den skal udsende det trådløse signal bedst muligt.
– Et teknologihjørne med computer, tv, telefoner og en trådløs router er en dårlig kombination. Andet trådløst udstyr kan forstyrre forbindelsen fra en trådløs router og derved forringe signalet.
– Du bør ikke placere din trådløse router direkte ved en varmekilde såsom en radiator. Routeren bør heller ikke så et sted med fugt eller store temperaturudsving som eksempelvis foran et vindue. Til sidst er et sted med meget støv også en dårlig forudsætning for en god trådløs forbindelse.

Følger du ovenstående råd om placering af en trådløs router, har du taget alle forholdsregler for, at du får en god trådløs forbindelse.

Køb en sikkerhedspakke og beskyt din computer

Det er hamrende ærgerligt, hvis din computer går i stykker, fordi den er blevet inficeret med virus. Virus kan være ødelæggende for computere, og desværre har mange af os oplevet, at vores computer går i stykker eller får forringet ydeevne på grund af en virus. Bagmændene bag disse virusser er blevet mere og mere udspekulerede, og de arbejder konstant hårdt på at få adgang til vores computere.

Heldigvis er producenter af virusbeskyttelse og sikkerheds-software også blevet bedre til at beskytte mod virus, og derfor er det en evig kamp mellem bagmændene bag virusser og producenterne af virusbeskyttelse. Dog viser resultaterne, at de gode oftest sejrer, og færre og færre får deres computere inficeret med virus – i hvert fald hvis de har virusbeskyttelse.

Som så meget andet på teknologi- og softwaremarkedet er udbuddet af virusbeskyttelse og sikkerhedspakker meget stort, og det kan gøre det uoverskueligt at skulle ud og investere i beskyttelse. Derfor kan det være en god idé at købe en sikkerhedspakke via dit bredbåndselskab. Mange bredbåndselskaber har indgået samarbejder med producenter af sikkerhedssoftware som de mener bedst kan løfte opgaven om at beskytte computere mod virus.

Når du vælger en sikkerhedspakke gennem dit bredbåndselskab slipper du også for selv at skulle sondere terrænet og udforske markedet, som kan være utrolig komplekst for almindelige private brugere. I stedet får du en sikkerhedspakke, som din bredbåndsudbyder har sagt god for, og som du oftest også betaler gennem dit bredbåndsabonnement. Dette er endnu en fordel, der gør det lettere for dig at huske betalingen og herved fortsat kan være beskyttet mod virus.

Hvis din computer først er blevet inficeret med en virus, er der dog for det meste råd for at få virussen fjernet igen. Det vigtigste er dog blot, at når du har fået fjernet virussen fra din computer, bør du investere i en god sikkerhedspakke, så din computer er beskyttet.

Kan jeg beholde mit bredbånd, når jeg flytter?

Når vi først har fundet en bredbåndsløsning, der fungerer for os, er vi ikke meget for at skulle skille os af med den eller skifte til en ny. Som med så mange andre ting er mange af os vanemennesker, og vi lever ud fra devisen om, at ”hvis det ikke er i stykker, er der ingen grund til at skifte det ud”. I hvert fald når det kommer til serviceløsninger. I en travl og hektisk hverdag er vi afhængige af, at vores serviceløsninger som bredbånd, tv og telefoni fungerer, og derfor er mange af os særdeles loyale overfor vores bredbånd-, tv-, og telefoniudbydere, hvis vi er tilfredse med produktet.

Derfor melder spørgsmålet om hvorvidt man kan beholde sit bredbånd når man flytter sig ofte, når vi står i den situation, at vi skifter bolig. Når vi er tilfredse med vores bredbåndsabonnement, ønsker vi naturligvis at tage dette med, når vi flytter.

Men er det muligt at beholde vores bredbånd, når vi flytter adresse? Der findes desværre ikke noget entydigt svar på spørgsmålet, og det hele afhænger af, hvilken forbindelse der tilbydes på din nye adresse. I nogle tilfælde handler det blot om hvorvidt du har et telefonstik i din bolig, da mange internetforbindelser kommer ind i boligen via telefonstikket. I andre tilfælde handler det om hvorvidt din bredbåndudbyder har mulighed for at levere signal til din adresse.

Den eneste måde hvorpå du kan finde ud af, om du kan flytte dit bredbånd med, når du flytter, er ved at kontakte din udbyder og forhøre dig om mulighederne. Din udbyder vil kunne foretage målinger, der viser om deres signal rækker til din nye bolig eller ej. De vil også kunne fortælle dig, om der er mulighed for at etablere en forbindelse på trods af, at der ingen forbindelse er på nuværende tidspunkt.

Alternativt kan du finde en billig bredbåndsforbindelse her på siden.

For dyrt bredbånd? Du kan forhandle med din udbyder

Når vi nærmer os slutningen på måneden og kontoen faretruende nærmer sig 0kr, er vi nogle gange tilbøjelige til at kigge på vores udgifter, for at finde ud af om der er steder, hvor vi kan spare penge og dermed få flere penge til os selv og diverse forbrug.

Et sted der er godt at starte er med sit bredbåndabonnement. Når vi først har købt os et abonnement til bredbånd og vi begynder at bruge det og det bliver en del af hverdagen, tænker vi ikke over, om abonnementet er for dyrt eller om det passer til vores behov. Vores abonnementer kommer med andre ord i glemmebogen, og derfor kan vi risikere, at vi betaler mere for vores abonnementer end nødvendigt er.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du betaler for meget for dit bredbåndsabonnement, har du altid mulighed for at kontakte din bredbåndudbyder. De vil kunne gennemgå dit abonnement med dig og sammenligne det med dine behov. Hvis I når frem til, at dit abonnement ikke passer til dine behov, kan du med stor fordel forhandle om dit abonnement.

Mange er ikke klar over det, men det er muligt at forhandle med sin bredbåndudbyder. Virksomhederne ønsker selvfølgelig at have en masse kunder i butikken og også glade kunder. Hvis du bliver mere glad af at have et billigere abonnement eller hvis et billigere abonnement kan gøre, at du forbliver kunde ved din udbyder, vil de i mange tilfælde være tilbøjelige til at nedgradere dig til et billigere abonnement eller komme med et tilbud på en billigere løsning.

Der er selvfølgelig ikke garanti for, at du kan få et favorabelt tilbud, men du bør give det et forsøg, for i mange tilfælde vil du opleve, at virksomhederne vil gå langt for at beholde deres kunder.

Mobilt bredbånd eller fast internetforbindelse?

Når du skal vælge en bredbåndsforbindelse, vil du ofte blive konfronteret med spørgsmålet om hvorvidt du ønsker en fast bredbåndsforbindelse eller et mobilt bredbånd. Det er måske ikke noget, du har tænkt over før, men det er en faktor, du bør overveje kraftigt inden du køber et bredbåndsabonnement.

Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, og i nogle tilfælde kan man have behov for begge løsninger.

En fast forbindelse giver stabilitet

Rigtig mange af os vælger en fast bredbåndsforbindelse, når vi skal være på nettet. Tit er det den eneste løsning, der bliver præsenteret for os, når vi henvender os til en bredbåndudbyder, og det er der en god grund til. En fast bredbåndsforbindelse er den mest stabile løsning, når man vil på nettet i hjemmet. Når du har en fast bredbåndsforbindelse, får du bredbåndssignalet via telefonnettet, kabelnettet eller fibernettet, og dette sikrer en høj stabilitet, når du er på nettet, da du ikke er afhængig det mobile netværk.

Mobilt bredbånd giver fleksibilitet

Vælger du derimod et mobilt bredbånd som værende din kilde til internet, giver du afkald på den sikre stabilitet, men du får tværtimod en større fleksibilitet i din hverdag. Et mobilt bredbånd er ikke afhængig af, at du har sat din computer eller en router til i et stik i hjemmet. Et mobilt bredbånd tilsluttes blot en USB-indgang i din computer, og giver dig hermed adgang til nettet. Det fleksible mobile bredbånd giver dig med andre ord muligheden for at være på internettet, når du har lyst og hvor du har lyst. Dog skal du være opmærksom på, at hastigheden og stabiliteten på forbindelsen kan variere alt afhængigt af, hvordan dækningen er i det område, hvor du befinder dig. Dette er en væsentlig faktor, der må indgå i dine overvejelser, når du skal beslutte, om du ønsker en fast bredbåndsforbindelse, et mobilt bredbånd eller begge løsninger.

Få digital post via internettet

Fra 1. november 2014 træder en lov i kraft der indebærer, at alle danskere skal kunne modtage digital post fra det offentlige, med mindre de kan blive fritaget grundet særlige årsager. Digital post har i de senere år vundet indpas, hvor mange danskere har valgt at modtage post og vigtige papirer fra eksempelvis banker, kommuner og andre offentlige institutioner. For mange unge danskere er det den nemmeste løsning, da vi er vant til at arbejde med computere og internettet, og vi bruger det ligeledes også i vores fritid. Derfor er det nemt for os at tjekke vores digitale post, når vi alligevel sidder ved vores computere.

Anderledes kan det være for andre, der ikke er vokset op med computere. Mange voksne mennesker i alderen 40 + er ikke vokset op med computere. De er dog gradvist blevet introducerede til computere og internettet i løbet af deres voksne år, og dette har medført, at mange ikke er uerfarne, når det kommer til computere og internettet. Men ikke desto mindre kan det være noget af en forhindring at skulle vænne sig til at modtage digital post fremfor almindelig brevpost. Men uanset hvor besværligt det kan føles at skulle til at modtage digital post, kan vi ikke komme udenom det. Lovgivningen dikterer, at vi skal kunne modtage digital post.

Det er selvfølgelig kun muligt at modtage digital post, hvis man har en computer og en internetforbindelse. En stor del af Danmarks befolkning er indehavere af begge dele, men der kan være enkelte, der af den ene eller den anden grund ikke har adgang til internettet. Måske er du netop flyttet og har ikke fået tilmeldt dit en bredbåndudbyder endnu, eller måske kræver din adresse lidt ekstra for at få etableret en internetforbindelse. Hvad end grunden måtte være, er det vigtigt at du sikrer dig, at du har adgang til internettet pr. 1. november, da det her bliver lovpligtigt at kunne modtage digital post.

Er billige abonnementer dårlig kvalitet?

Det er en almen opfattelse, at pris og kvalitet hænger sammen. Vi er af den overbevisning, at hvis vi giver lidt flere penge for et produkt, får vi også en bedre kvalitet. Vi oplever det måske især med tøj, hvor en dyrere bluse kan holde flere år modsat en billigere model. Elektronik er også et eksempel på produkter, hvor det kan betale sig at betale lidt mere for et bedre produkt. Men det er ikke alle produkter eller services der nødvendigvis er bedre, bare fordi de er dyrere.

Få et billigt abonnement i en god kvalitet

Når det kommer til abonnementer på bredbånd, har der i mange år været priskrig på det danske marked. Pludselig opstod en masse lavprisselskaber, der kunne sælge bredbåndsforbindelser til meget billige penge. Det fik mange danskere til at skifte fra deres daværende selskaber og over til de nye billige aktører på markedet. Der var dog en vis skepsis overfor disse nye billige selskaber. Kunne de virkelig levere samme kvalitet og service, som de lidt dyrere selskaber? Det viste sig hurtigt, at selve abonnementerne var af ligeså høj kvalitet som de dyrere. Bredbåndssignalet blev leveret via samme teknologi som de store og etablerede selskabers forbindelser, og derved var oplevelsen eller kvaliteten ved internetforbrug ikke forringet. Man kunne dog risikere at skulle give afkald på nogle services som for eksempel hurtig teknikerhjælp. Men det viste sig, at mange danskere var villige til at give afkald på dette i mod at få et billigere bredbåndabonnement. Når alt kom til alt var en billig abonnementspris vigtigere end muligheden for at kunne få en tekniker ud på adresse inden for få dage. I dag er lavprisselskaberne stadig store aktører på markedet, og dette er blandt andet fordi, at den billige pris ikke betyder lavere kvalitet.

Streamer du film og serier? Sørg for en god hastighed på dit bredbånd

I mange år har vi været vant til at sidde foran sofaen og zappe rundt mellem tv-kanalerne på fjernsynet, når vi skulle slappe af. I tidens løb har vi fået flere og flere kanaler, og mange har i dag tv-pakker med op mod 100 forskellige tv-kanaler. Med så mange tv-kanaler har udvalget været stort, men på trods af formodningerne om, at dette ville øge vores forbrug af tv’et, har det næsten virket modsat. Mange har vendt sig væk fra tv’et og de mange tilbud om kanaler, og har vendt blikket mod streaming af film, serier og tv-programmer. Der findes mange bud på, hvorfor vi hellere vil streame, men meget peger på, at vores livsstil har ændret sig, og vi søger fleksibilitet i vores hverdag. Vi har mange interesser der skal plejes, og alt andet i vores liv er ved at blive fleksibelt som eksempelvis vores arbejde, børnepasning og fritidsinteresser, og derfor kræver vi også, at det vi ser i fjernsynet, og hvornår vi ser det kan tilpasse vores liv. Det kan streaming tilbyde os, og derfor sværger mange til streaming fra tjenester som Netflix, C More og HBO Nordic.

Mange er også tilfredse med tjenesterne, der konstant bliver bedre og bedre og tilbyder mere og mere indhold. Et problem mange dog oplever er, at deres internethastigheder ikke lever op til kravene for streaming. For at du kan få en optimal oplevelse, når du streamer, er det vigtigt, at du har en hurtig internetforbindelse. Uden en hurtig internetforbindelse vil du opleve, at det streamede materiale ”buffer” eller fryser mens det gen-loader. Når man er vant til at se tv uden forstyrrelser, kan det være et stort frustrationsmoment, at man konstant må vente på, at det streamede materiale bliver downloadet.

Med en internethastighed af god kvalitet er det intet problem at streame film og serier. Med en bredbåndshastighed på omkring 10 Mbit/s eller derover bør du være sikret en gnidningsløs streaming, når du skal slappe af med en film eller en tv-serie.