Undgå lynskader på dit elektroniske udstyr

Vi ved, at når det lyner og tordner, skal vi være ekstra opmærksomme på vores elektroniske udstyr. De færreste af os ved dog, hvad vi kan gøre, for at undgå lynskader eller hvad vi skal gøre, hvis uheldet er ude.

DMI udsender varslinger, når der er lyn og torden under opsejling, og derfor kan vi altid holde os opdaterede på vejrets udvikling og om uvejret rammer vores landsdel. Dette giver os også mulighed for at tage nogle forholdsregler, hvis der skulle være lyn og torden i området.

Forholdsregler du kan tage, når det lyner

Hvis der er et uvejr med lyn og torden under opsejling bør du slukke for alt elektronisk udstyr såsom tv, video, digitalmodtagere, computer, trådløse routere mm. Det er dog ikke nok bare at slukke på kontakten. Vil du være på den sikre side, skal du også fjerne alle strøm- og netværksstik, der forbinder udstyret til dine kontakter. Har du en fastnettelefon, bør du også undgå at tale i denne i tordenvejr. I stedet kan du bruge din mobiltelefon eller en trådløs telefon.

Hvad skal jeg gøre, hvis uheldet er ude?

Hvis skaden er sket, og dit elektroniske udstyr har fået skader og du ikke kan få dit bredbånd til at virke, kan du følge en simpel vejledning, som i de fleste tilfælde løser problemet:

– Sluk for strømmen til dit udstyr (router eller modem)
– Lad strømmen være slukket i et godt stykke tid
– Tænd herefter for dit udstyr igen
– Vent mindst 5 minutter, før du tænder din computer og forsøger at tilkoble denne til internettet

Hvis ovenstående vejledning ikke afhjælper dine problemer, bør du ringe til din udbyder. De vil i de fleste tilfælde sende et nyt modem eller en ny router, hvis skaden ikke kan udbedres på anden vis. Vær opmærksom på, at du kan komme ud for, at du skal betale for nyt udstyr. I sådanne tilfælde bør du tjekke om din forsikring dækker skaden.